Belvárosi séták

2008.11.01. 16:01

 

Szívesen sétálnál Szingapúr belvárosában, úgy, hogy fogalmad sincs mi az, amit éppen látsz, és hogy hol is vagy pontosan? Ha igen, akkor ez a legjobb alkalom egy vizuális (visszérbarát) sétához...

Mai sétánk során azt a két központi városrészt érintjük, amelyeken (jó turistaként) első héten mi is végigkutyagoltunk. A képeken látható épületek nagy többségéről tényleg nem tudjuk, hogy mi az, és hogy hol vannak, amelyikről mégis azt azonnal közlöm is. A séta alkalmával a Kínai negyedből (Chinatown) cammogunk át az Üzleti negyedbe (City). Ez az üvegtetős valami a Chinatown metró (MRT) megálló (be)kijárata, ami egyből a legforgalmasabb piacra nyílik...

 

 

 

...ezen a "piacon" főleg (fehér) turisták vásárolnak. Egyébként ezt az árak is híven tükrözik: például egy kínai fekete tea, ami persze a 'világ legtisztább és legfinomabb teája, jó a vesének, a gyomornak, a beleknek, az agynak, még a fogyást is segíti' - taglalta részletesen az eladó, szóval 100g ebből a finom csodaszerből (szép kínai sárkányos keménypapír dobozban) 70-200 S$ között változik az üzlet fekvése és a tea márkja szerint. Ez az összeg lefordítva magyarra 9500-27000 Ungarische forint! A Lipton olcsóbb, de ez legalább nagyon drága! Azonban 'ennél jobb nincs a városban' - mondja az üzlettulajdonos, miközben átnyújtja névjegyét. Gondoltam szólok neki, ha azt mondja, hogy 'ennél jobb nincs az egész országban', akkor ugyanazt mondja, de sokkal jobban hangzik. Aztán meggondoltam magam, inkább nem javítom az üzletét.

 

Ezek a képek pedig már az Üzleti negyedben készültek, ahol igazából már nem is tudom, hogy mit csináltunk. Én akkor már csak arra figyeltem, hogy ne az úttesten, az autók előtt essek össze a fáradtságtól. Betti sokkal jobban bírta a strapát.

De azt még tudom, hogy ez a piros épület itt a Red Dot Museum (Piros Pont Múzeum), hát így legalább a leghülyébbek is megtalálják. Nem tudom, hogy mi lehet a kiállítási anyag, de a nevéből kiindulva, el tudnám képzelni, hogy az iskolai pirospontok széles spekrumát vonultatja fel. Otthonra sem lenne rossz egy ilyen: a pirospontok fejlődése trianontól a rendszerváltásig, illetve a Milleniumig. A huszas - harmincas évek fordulóján még ludtollal, meg kék tintával rajzolták, később már piros tintával, majd a Csehszlovák ipar remekével a Kooh-i-nor színesceruzákkal. Először csak szigorúan négy, majd hat, tizenkettő, huszonnégy... színű szettekből előhúzott cerkákkal. Így már az árnyalattal játszva a pirospont erősségét is érzékeltehették. (Ahogy haladunk végig a tárlaton az időben, úgy lehetne követni a keleti-blokk ceruza-iparának fejlődését is.) Ezután a piros tollakal írtak jönnek - itt már elszórtan piros csillagok is jelentkeznek, mutatva az 'osztályozás' differenciálódását - kicsit arrébb már a piros illatos tollakkal írtak, és piros szívek is megjelennek, mint a legjobb tanulók jutalmai. Mindezek után a színes, mosolygós matricák, Mickey Mouse-nyomdák (piros tintával nyilván) és a többi elvadult "ügyes vagy" jelkép, de ez már a harmadik évezred sajátja. Mindez korabeli ellenörzőkön, üzenőfüzeteken, röpdolgozat-fecniken, és matekfüzeteken keresztül bemutatva... Valószínű, hogy nem ez a szingapúri Piros Pont Múzeum kiállítási anyaga, hiszen az útikönyv szerint belül is minden pirosra van festve, viszont akkor nem látszana a lényeg.

 

 

Színes egyéniségek (mindkét képen)

 

 

Azt ígértem, hogy ha tudom mit és hol ábrázol a kép, akkor azt mondom. Így is van. Az a vizet-okádó, sellőtestű, hátranyalt sörényű (tengeri) oroszlán a Merlion névre hallgat, és ő az ország egyik jelképe. (A másik a tigris, ami mindenhol ott van: sör, balzsam, alsógatya márka - a szingapúri textílipar remeke, ..., és címerállat, Malajziához való különös kötődés kifejezője.) Merlin fotója és az a kép, amelyiken Betti pózol a Maybank-os üvegpalota előtt a Marina Bay-ben készültek, a tengernél. Ezt jól megjegyeztem, mert amint leguggoltam, hogy Bettit lencsevégre kapjam, a telefonom csendben kicsúszott a zsebemből és egy tompa puffanás után csobb... Úgyhogy azon senki ne hívjon. Soha többet.

 

 

vissza a Kedvcsinálóhoz


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szingapur.blog.hu/api/trackback/id/tr22777947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jbrigi 2008.12.20. 09:36:59

Nagyon szép képeket csináltatok!!!
süti beállítások módosítása