Sentosa - trópusi paradicsom

2008.11.16. 22:09

 

Ismét egy ragyogó, napsütéses vasárnap reggel...a harmadik mióta itt vagyunk.

 

Mivel egyéb tennivalónk nem akadt mára, így nyakunkba vettük a várost, és útnak indultunk Szingapúr leghíresebb üdülő-szigete, Sentosa felé. Röpke egy órás utazás után máris a trópusi paradicsomban (legalább is a prospektusok szerint) találtuk magunkat, ami szerintem inkább a Disneyland kicsinyített mása. Van itt egy csomó kalóz, manó, vizivilág csúzdákkal meg élmény-cuccokkal, 'Songs of the Sea', azaz 'Tengeri énekek' című, ami hát én legalább is remélem valami ismeretterjesztő produkció, és még egy tucat egyéb vacak, amire lehet költeni a pénzt. És ezt előszeretettel meg is teszik itt, Szingapúrban a népek, ez egyfajta sport. Most azt hiszitek megint viccelek, vagy "mesélek", igaz Petya? Na itt egy idézet az útikönyvünk Ünnepségek, Fesztiválok, Hagyományok című részéből (a hitetlenkedőknek): "Nagy szingapúri kiárusítás (június-július). A vásárlási szenvedély Szingapúrban fesztiválszámba megy, amire bevásárlóturizmus is épül. Nem ritka az olyan kiasu szingatúri sem, aki azért vesz ki drága szobát az Orchad Road-on, hogy le ne késse a reggeli, árleszállítással induló üzletnyitást." Hát igen, ilyen is van. Az Orchad Road egyébiránt a legnagyobb bevásárlóközpontok (mall) és a legdágább *****-os hotelek utcája. Itt, a Shangri-La Hotelben dolgozik két lakótársunk is, az egyik az étterem managere, a másik pedig a VIP vendégekért felel, és nagyon büszke rá, hogy - ahogy ő mondja - President Bush egy alkalommal személyesen megdícsérte. (Ha valaki rászánja meagát és meglátogat minket itt, annak tudok intézni egy kis kedvezményt egy jó hotelben.) Na de vissza a trópusi fürdőzésünk helyszínéhez, Sentosa-hoz. Egyik furcsasága a trópusi paradicsomnak, hogy a kilátás a nyílt tengerre, hát hogy is mondjam, nem teljesen olyan, mint a romantikus-naplementés filmekben. Viszont ennyi rozsdás, böszme nagy, füstös konténerszállító hajót egy helyen nem lehet máshol találni csak itt.

 

  

 

Másik különlegessége, hogy a sziget nyugati csúcsa egy hatalmas katonai támaszpont, rakétasilókkal, légvédelmi ágyúkkal, meg miegyébbel. A keleti oldalon, a Golf club szomszédságában, radarállomás húzódik, ami trópusi paradicsomi látványosságnak sem utolsó.

 

Erről nyilvánvalóan nincs képünk.

 

A homokos tengerpart egyébként szép, kis szépséghibája, hogy mű. A homok ugyanis nem itt született, hanem teherautókkal szállították ide a közeli murvaüzemből. Egyébként pedig az iszonyatos iramú építkezések, amik nem csak itt a szigeten jellemzőek, teljesen elcsúnyítják az egész, amúgy se túl derűs képet. Ez lenne hát a szingapúri trópusi paradicsom.

 

 

 

Tudom, egy kissé lefitymáló vagyok, de hát ez tényleg illúzióromboló. Legalább ne lennének kismillióan itt a fürdőzni vágyók, de annyian vannak. Szerintem ez egy zsúfolt, mű trópusi paradicsom; egy álcázott krumpli.

Egyébként - szerintem - a sziget "tervezői" is tudják hogy nem pont olyan ez a sziget, mint például a thaiföldi Phi-Phi vagy a Seychelle-szigetek, hiszen mindenféle érdekességekkel próbálják eladhatóbbá tenni. Egyike ezeknek, amit amúgy a prospektusokon is hirdetnek, hogy ez itt a 'kontinentális Ázsia legdélibb pontja'. Ez csak azért érdekes, mert Szingapúr egy sziget, és Sentosa is egy sziget, bár mind a kettő kontinentális talapzaton fekszik. A 8 km-rel arrébb fekvő Szumátra (Malajzia), ami szintén ugyanazon a kontinentális lemezen fekszik, az már nem jöhet szóba a 'kontinentális Ázsia legbélebbi pontja'-versenyben... Nem tudom milyen kritériumok alapján döntöttek erről a "díjat odaítélő bírák", de nem voltak teljesen következetesek. Lehet, hogy a szárazföldön való elérhetőség az egyetlen kritérium, hiszen a kontinens belsejéből, Malajzián át Szingapúr, és onnan Sentosa is megközelíthető száraz lábbal. (Mi hülyék meg eladtuk Betti jó kis Opel Corsa-ját csak azért, hogy repülőjegyet vehessünk, pedig jöhettünk volna azzal is. Istenem de jó lett volna...)

 

 

 

vissza a Kedvcsinálóhoz


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szingapur.blog.hu/api/trackback/id/tr65777958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása