...szóval a reptérről - egy kis kitérővel a kulcsért - a Holland Drive 13-hoz hajtottunk. Előre utánanéztünk, úgyhogy nem lepődtük meg amikor kiderült, hogy az útidíj 27 dollár (3750 forint) - bár ez szerintem nem is sok egy 30 km-es kis útra.

 

 

 

A lakás a Szingapúri Nemzeti Egyetem (National University of Singapore - NUS) vendégprofesszorainak elszállásolására szolgál. Mi ezt használhattuk egy teljes hónapig, mint átmeneti szállást, potom 1500 S$/hó (210000 HUF/hó) áron. Ez egyébként jutányos árnak számít egy ilyen helyen lévő és ekkora lakásért. A lakás a Holland Village-ben (Holland Falu/Negyed) van egy 22 emeletes háztömb 19. szintjén. Ez a negyed az expat-ok (külföldön (száműzetésben) élő egyén, azaz nem helyi lakos) körében nagyon kedvelt rész, közel az egyetemhez és a belvároshoz is. A környék nyugodt, barátságos és egyforma házakkal teli. Ez nem építészeti szempontból fontos, hanem tájékozódási indíttatásból...

 

 

 

Első éjszaka "elmentünk" a Deepavali (Fény Ünnepe) nyitónapjára, Kisindia városrészbe. Igazából csak akartunk, de nem jutottunk el oda, viszont máshova igen. A mai napig nem derült ki, hogy hol voltunk aznap este, de annyi biztos, hogy nem a buliban, de ha mégis akkor nagyon lapos buli volt. Az történt ugyanis, hogy az útikönyvben talált utcanév egyezett azzal, ami az arra járó buszon is fel volt tüntetve. Így hát felszáltunk... nem kellett volna. Később - miután vettünk egy várostérképet - kiderült, hogy Szingapúrban az adott negyed a fő közlekedési út nevét viseli (vagy fordítva), és a negyedben lévő összes többi utca is csak más a közterület megnevezése. Egy példa, hogy világos legyen: a negyed mondjuk a Holland Village, itt van Holland Avenue (sugárút) 1, 2 és 3 is, Road (út), Street (utca) és Drive (ez is mondjuk utca)... Ugye nem kell tovább részleteznem, hogy az útikönyvbeli utcanév nem egyezett a busz útvonalával.

Ez az igazi "tájékozódási story" bevezetője, ha tetszik bemelegítés. Ekkor még nem sejtettük, hogy ennél rosszabbul is járhatunk az - egyébiránt építészeti szempontból sem túl változatos - egyforma háztömbök miatt. A Fény Ünnepéről hazatérve leszálltunk abban a megállóban, amelyik neve alapján a lakáshoz a legközelebbinek tűnt. (Utólag már tudom, hogy jó helyen.) A térképet követve elindultunk hazafelé. Amikor úgy éreztük, hogy nagyjából már megtettük az adott távot a buszmegállótól a háztömbünkig, felnéztünk a térképből ellenőrzésképpen, hogy jól olvastuk-e a térképet. A háztömb kinézetre stimmelt, csak a szám 23 helyett 44. A következő 45, 46, az előző 43... Pedig a térkép alapján ott vagyunk, ahol a ház. (Kicsit kellemetlen érzés volt, hogy mindettőnk geográfus diplomával bír, plusz Betti frissen doktorált, és mégis eltévedtünk, mintegy 65-70 méteres gyaloglás alatt.) Kénytelen-kelletlen segítséget kértünk egy járókelótől, aki nem volt biztos a dolgában, hát felhívott valakit. (Ekkor már majdnem, éjfél volt!) A valaki megkérdezte, hogy pontosan hol vagyunk, olvassunk le egy házszámot. A segítségnyújtó rosszul látott és nem az utca túloldalán lévő számokat olvasta le (43-46), amit mi is, hanem a hátunk mögött lévőt. Holland Drive 13!!! Hazaértünk!

 

 

A lakás maga három szoba plusz nappali plusz étkező-konyha kialakítású volt, igen tágas, otthonos. Az egyik szobát használtuk csak, ennek szekrényeit sem sikerült teljesen megtöltenünk... Ezen az átmeneti szálláson "szorongtunk" két hétig. A lakás lépcsőházból történő megközelítése ugyancsak kalandos. Gyalog vagy lifttel. A gyalog-verziórol nincs tapasztalatom, ezért erről nem írok, a liftről viszont van. A lift csak négy emeletenként állt meg! 1, 4, 8, 12, 16, 20. Tehát lifttel a 20.-ra, majd egyet gyalog le. Lehet, hogy ez most nem olyan érdekes, mint nekünk akkor, első látásra az volt. A lakáshoz albérlők is jártak. Hál' Istennek nem csótányok, de kicsike-kis fehér gyíkok igen. Sok. És elég gyorsak is. Vicces volt látni, ahogy a tizenkilencedikről rohannak lefelé a ház külső falán. Egy szempillantás alatt eltűntek. Vajon felfelé is ilyen könnyen ment nekik?

 

 

 

Ez nem saját készítésű kép, hanem egy hasoló kalandor, hasonló blogjárol kölcsönvett. Egyébként a padló kövezete és a gyíkocska mérete teljesen egybevág az itteniekkel, csak a mi gyíkunk fehér hátú és rózsaszín hasú volt. Ezért aztán amíg nem realizálódott bennünk mit is láttunk, egyszerűen csak azt hittük, hogy hülyék vagyunk, hiszen racionalitásunkon kíveleső jelenség lenne az, hogy néha kicsit hullámzik a padló!

A lakás mellett volt egy uszoda is, ahova egész napra 1 S$ (140 HUF) volt a felnőtt beugró! Baráti. Cserébe viszont hip-hop szarráégtem a napon. Ez már nem volt olyan baráti, főleg az utána következő éjszaka nem! Közel voltak a kajáldák is. Szingapúrban teljesen egyedi "menza-megoldások" vannak, de erről majd máskor.

 

 

 

vissza a Kedvcsinálóhoz


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szingapur.blog.hu/api/trackback/id/tr52777936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jbrigi 2008.12.18. 08:43:16

vicces volt a házszámos sztori:)
süti beállítások módosítása